Сериозна крачка в космическата си програма направи Китай в ранните часове на днешния ден. Комунистическата страна даде началото на амбициозна мисия за изследване на Марс. Към Червената планета излетяха три апарата – орбитален кораб, модул за кацане и марсоход, който ще изследва повърхността.

До момента подобна конфигурация не е била изпращана на такава мисия. Китай използва и собствена ракета, за да изпрати Tianwen-1 („Въпрос към небето“) в орбита.

Детайлни изследвания

Орбиталният кораб ще носи седем инструмента, включително камери, радар, спектрометър, магнитометър и анализатори на частици, за да бъде проведено глобално изследване на цялата планета.

След кацането ще се търсят подземни резервоари от лед, които са ключови за поддържане на човешко присъствие.

Според учените основният кандидат за площадка за приземяване е Utopia Planitia, басейн с широчина 2000 мили, където 1976 г. каца Viking 2 на НАСА.

Сложна мисия

Докато Съединените щати са извършили постепенно всички етапи – от достигане на орбита през кацане до изследване с марсоход, Китай планира да ги изпълни наведнъж.

Успехът на мисията на Марс в Китай зависи от ракетата „Дългият марш 5“, която се наложи да бъде препроектирана след катастрофална повреда през 2017 г. През декември имаше успешен пуск, което дава надежди на Пекин.

Златна възможност

Времето на стартирането на подобна комплексна мисия идва в момент, когато Китай е изправен пред засилващ се международен натиск за справяне с различни проблеми.

Те включват пандемията на коронавирус, която се разпространи от Ухан и жестоката репресия срещу несъгласията в Хонконг, полуавтономната територия, чиито политически и икономически свободи Китай обеща да зачита до 2047 г.

Въпреки това, в Китай мисията не се популяризира с мащабите на начинанията на НАСА. Причината вероятно е, че при провал по-голямата публичност може да има обратен ефект.

На Луната и отвъд

В по-скоро време Китай планира да изпрати още един лунен модул. Очаква се да стане в края на годината, като този път той ще върне проби от Луната за първи път след мисиите на „Аполо“.

Пекин иска да завърши третата си орбитална космическа станция веднага след 2022 г. Надеждите са до 2030 г. да има и кораб, който да се завърне с проби от Марс – цел, която си е поставил и конкурентен съвместен проект на НАСА и Европейската космическа агенция.