След 2020 г. Китай може да се нареди на второ място след САЩ по броя на междупланетни безпилотни мисии, ако реализира дори и част от своите амбициозни планове, според мнението на руския конструктор на ракетите-носител "Лин Индъстриал" Александър Илин, съобщи БТА.

"За 2017 г. КНР планира мисия за преброяване на астероидите, приближаващи се до Земята, а също така и кацане върху един от тях, изтъкна руският специалист. През 2018 г. китайците възнамеряват да изследват един от спътниците на Марс с помощта на спускаем апарат и малък марсоход. В същата година е планирана мисията по създаването на космическа обсерватория за наблюдение на Слънцето".

По думите на Илин през 2021 г. Китай ще изследва един от спътниците на Венера, през 2024 г. е набелязана мисия за радионаблюдение на Слънцето от полярна орбита, а също така и доставянето на почва от планетата джудже Церера.

"През 2025 г. в плановете на Китай влиза изучаването на Европа, спътник на Юпитер. В полет към Юпитер ще бъде взет специален контейнер с образци от земния живот, за да се проследи оцеляването им", добави експертът.

Към 2027 г. Китай планира мисия за панорамно наблюдение на слънчевите бури, а през 2028 – доставянето на пръст от Марс.