Китайското правителство наложи контрасанкции на евродепутати, учени, политици и на четири юридически лица от ЕС за намеса във вътрешните работи на автономния район Синцзян Уйгур.

Сред попадналите в черния списък е и евродепутатът от ДПС Илхан Кючюк, информира ТАСС.

Заедно с него са наказани и Райнхард Бутикофер, Михаел Галер, Рафаeл Глюксман от Франция и Мириам Лексман от Словакия.

"Санкциите на Китай срещу евродепутатите са неприемливи и ще имат последствия", съобщи председателят на ЕП Давид Сасоли.

Според Сасоли депутатите от ЕП са подложени на санкции "за изразяване на мнението си при изпълнение на демократичния си дълг". "Правата на човека са неотменими права", добави той.

В списъка попадат и холандският депутат Шьорд Йордсма, депутатът от Белгия Самуел Коголати, литовският депутат Довиле Шакалене, германският учен Адриан Зенц и шведският изследовател Бьорн Ерден.

ЕС въведе санкции във връзка с предполагаеми нарушения на човешките права на уйгурите, мюсюлманското малцинство, населяващо китайския регион Синцзян.

Те са под формата на забрани за влизане на територията на ЕС и замразяване на авоари на четирима високопоставени служители в сферата на сигурността в китайския регион Синцзян. Китайска строителна компания също беше наказана.

Банковите им сметки на територията на страните от евросъюза са замразени. 

САЩ също обявиха санкции. Те са срещу още две китайски официални лица във връзка със сериозни нарушения на човешки права в китайския регион Синцзян, където според Вашингтон етнически мюсюлмани са били жертва на геноцид, предаде Ройтерс.

Американското министерство на финансите назова санкционираните официалните лица като Ван Цзюнчжън, секретар на Партийния комитет на Синцзянския производствен и строителен корпус, и Чън Мингуо, директор на Бюрото по обществена сигурност в Синцзян. Мерките срещу двамата се въвеждат съгласно американския Закон "Магнитски" за глобална отговорност по въпросите на правата на човека, заяви ведомството.

САЩ наложиха санкции и на лица и групи, свързани с армията на Мианма и репресиите й срещу продемократични протестиращи, добави американското финансово министерство. Мерките са насочени срещу Тан Хлайн, полицейски началник, и офицера от армията Аун Сое, както и срещу две военни формирования, 33-та лекопехотна дивизия и 77-ма лекопехотна дивизия.

Американските действия бяха предприети непосредствено след тези на ЕС, който днес наложи свои санкции на 11 лица, свързани с преврата в Мианма от 1 февруари, най-значимата реакция на Европейския съюз, откакто военните започнаха репресии срещу продемократичните протестиращи, отбелязва Ройтерс.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!