Китайски учени са разработили в лаборатория вирус, който имитира инфекция с Ебола, убивайки цяла група хамстери в рамките на три дни, предава The Independent.

Изследователи от Медицинския университет в Хъбей в Китай генетично проектираха по-малко застрашаващия вирусен везикулозен стоматит да носи протеин от вируса ебола, установявайки, че след това причинява „смъртоносна инфекция при хамстери“.

Новоразработеният вирусен модел предоставя „достъпен и удобен“ начин за изследване на смъртоносния вирус ебола, който има смъртност до 90%.

Вирусът ебола причинява тежко възпаление и увреждане на тъканите в цялото тяло, засягайки естествения механизъм на кръвосъсирване, което води до вътрешно кървене и в крайна сметка смърт. Той се разпространява чрез директен контакт с телесни течности като кръв, слюнка, пот и сълзи.

Досега изучаването на смъртоносния вирус ебола изискваше боравене с него в много скъпи съоръжения с най-високо ниво на биобезопасност, което го правеше много по-малко достъпен за учените.

 Нивата на изолация варират от най-ниското ниво на биологична безопасност 1 (BSL-1) до най-високото ниво 4 (BSL-4).

Най-новият метод, описан в списание Virologica Sinica, използва сурогатен патоген, който е много по-безопасен за хората, което позволява изследването на ебола да се провежда при животни в лаборатории с BSL-2, които са сравнително по-евтини.

Учените се надяват, че новият модел може да играе роля в бъдещи изследвания на очни заболявания, причинени от вируса ебола.