Китай откри първата си военна база в чужбина, съобщи Ройтерс. Тя е разположена в Джибути, в Африканския рог.

От Пекин подчертаха, че това е логистичен обект, който ще се използва по-специално за презареждане на военните му кораби, участващи в миротворчески и хуманитарни мисии в региона.

Въпреки това, новата база предизвика тревога в Индия заради опасенията, че тя ще се превърне в поредната брънка от т.нар перлен наниз от китайския военни съюзи и обекти, които я опасват.

Войски на двете страни от месец са изправени едни срещу други в региона Сиким на стратегическо плато в Хималаите, западно от Бутан.

Делхи разположи там свои части, за да попречи на Китай да строи път, който, според Индия, навлиза в нейна територия и е в нарушение на споразумение от 2012 г. Пекин смята, че този участък от границата му принадлежи, и иска изтегляне на индийските военни.

Миналата година имаше инциденти и в друг пограничен регион – Утаркханд.

На този фон, китайският президент Си Дзинпин обяви, че страната му е има готовност да разгроми всеки потенциален агресор: "Китайският народ се стреми към мир. Никога няма да се насочим към агресия, нито към експанзия, но сме сигурни, че можем да отблъснем всяко нахлуване".