Китай отрече да представлява заплаха за други страни, настоявайки, че страната е „мирна сила". Причината за изявлението на китайското външно министерство е изявлението на страните членки на НАТО след срещата на върха, с което за първи път признават „предизвикателствата", поставени от Пекин. 

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви във вторник, че алиансът трябва съвместно да се справи с нарастващия военен капацитет на Китай, който включва ракети, които могат да достигнат до Европа и САЩ. 

Алиансът заяви след срещата на върха в Лондон в декларация, че вижда в „нарастващото влияние на Китай и международната му политика представлява както възможности, така и предизвикателства”. 

Говорителят на външното министерство Хуа Чунин заяви, че „растежът на силата на Китай е растеж на мирна сила” и че „не е задължително да има връзка между заплахата и размера на една страна”, пише авторитеният сингапурски вестник „Ню Стрейтс Таймс”.

„Най-голямата заплаха пред света днес е едностранчивостта и действията на тормоз“, заяви Чунин на редовната пресконференция на външното ведомство, като направи прикрит намек към САЩ. 

„Дори американските съюзници са ощетени", добави говорителят на китайското външно министерство.