Китай отрече да представлява заплаха за други страни, настоявайки, че страната е „мирна сила". Причината за изявлението на китайското външно министерство е изявлението на страните членки на НАТО след срещата на върха, с което за първи път признават „предизвикателствата", поставени от Пекин. 

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви във вторник, че алиансът трябва съвместно да се справи с нарастващия военен капацитет на Китай, който включва ракети, които могат да достигнат до Европа и САЩ. 

Алиансът заяви след срещата на върха в Лондон в декларация, че вижда в „нарастващото влияние на Китай и международната му политика представлява както възможности, така и предизвикателства”. 

Говорителят на външното министерство Хуа Чунин заяви, че „растежът на силата на Китай е растеж на мирна сила” и че „не е задължително да има връзка между заплахата и размера на една страна”, пише авторитеният сингапурски вестник „Ню Стрейтс Таймс”.

„Най-голямата заплаха пред света днес е едностранчивостта и действията на тормоз“, заяви Чунин на редовната пресконференция на външното ведомство, като направи прикрит намек към САЩ. 

„Дори американските съюзници са ощетени", добави говорителят на китайското външно министерство.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!