Икономическият растеж на Китай се е забавил до 7,5% през второто тримесечие на тази година спрямо 7,7% през първите три месеца, предаде БТА, позовавайки се на официални данни, цитирани от световните агенции.

Отчетеният темп съответства на прогнозите на анализаторите, като се очаква растежът да отслабне допълнително през втората половина на 2013 г.

Годишният растеж на втората в света икономика се забави до 7,8% през миналата година - най-ниското равнище от 1999 г. насам, след като през 2011 г. достигна 9,3%. За тази година правителството си е поставило като цел темп от 7,5%.

Растежът отслабва на фона на дълговата криза в еврозоната и несигурността около икономическото възстановяване на САЩ, както и заради повишаване на заплатите и други производствени разходи в Китай.

Пето поредно тримесечие с растеж под 8% е „ясен знак за беда", коментира анализаторът Сянфан Жън от IHS Global Insight. Предвид слабите инвестиции, тя предупреждава, че растежът може да е застрашен от застой.

Анализатори отбелязват, че растежът би могъл от отслабне още през текущото тримесечие, засилвайки натиска върху комунистическите лидери, поели властта миналата година, които се опитват да преориентират Китай от зависимостта от износ и инвестиции към по-бавен, по-устойчив растеж, основан на вътрешно потребление.

Китайските лидери вероятно ще отговорят с нови стимули, за да гарантират, че растежът ще достигне целевите 7,5% тази година, твърди икономист от Credit Agricole CIB.

За цялото първо полугодие икономическият растеж е 7,6%, а брутният вътрешен продукт (БВП) възлиза на 24,8 трилиона юана (4,04 трилиона долара), посочва ИТАР-ТАСС, цитирайки данни на Държавното статистическо управление на Китай.