Вълната от антикитайски протести във Виетнам е принудила правителството в Пекин да организира евакуацията на над 3000 души, съобщават световните агенции.

По информация на „Синхуа”, властите организират изпращането на кораби и пътнически самолети, с които да бъдат изведени още работници.

Най-малко двама китайци бяха убити, а 100 – ранени в резултат на протести, провокирани от териториалния спор между Китай и Виетнам. Пекин започна нефтени сондажи в акватория, която Ханой смята за своя. 15 фабрики с чуждестранна собственост бяха опожарени – в т.ч. китайски, тайвански и южнокорейски.

Виетнамското правителство призова за спиране на протестите, тъй като те застрашават националната сигурност. Ханой разчита изключително много на чуждестранните инвестиции, а разрушаването на индустриални паркове определено не е добър знак към бизнеса.

В Пекин също не са доволни от действията на правителството, като призоваха за повече твърдост: „Силно недоволни сме от неспособността на виетнамската страна да спре ескалацията на напрежението”, посочи високопоставен китайски представител пред „Синхуа”.

Виетнамските власти разгониха няколко малки протеста в град Хо Ши Мин, но редица дисидентски организации изразиха готовността си да продължат с демонстрациите.

Според наблюдатели, Ханой е дал повече свобода на гражданската реакция срещу действията на Китай, за да използва протестите за външнополитическа изгода, но ситуацията вече се изплъзва от контрола на властите.