Кипърският президент Никос Анастасиадис остро разкритикува условията на европейския спасителен план, наложени през март на страната му, предаде Франс прес. В писмо, изпратено миналата седмица до ръководителите на еврозоната, Анастасиадис излага вижданията си и ги упреква, че са се отнесли несправедливо към островната държава.

Кипърският президент консерватор посочва, че орязванията на банковите депозити, безпрецедентна мярка в еврозоната, са били наложени върху най-големите сметки в двете основни банки на острова без внимателна подготовка.

"Не бе направено никакво разграничение между дългосрочните депозити, които създават високи доходи, и парите, движещи се по текущите сметки, като оборотния капитал на компании", допълва Анастасиадис. "Това доведе до значителна загуба на оборотен капитал на компаниите", подчертава кипърският президент.

Той посочва, че ограниченията върху паричните потоци, наложени през март, за да се избегне изтичане на пари и все още в сила въпреки значителните смекчавания, "сериозно затрудняват доброто функциониране на предприятията".

Британският в. "Файненшъл таймс" съобщи, че има вероятност финансовите министри от еврозоната да обсъдят писмото на Анастасиадис на предстоящата си среща в четвъртък.

Бизнес изданието обаче цитира високопоставен представител на еврозоната, според когото ръководителите на 17-те страни, въвели единната валута, били "объркани" от това писмо и може да не отговорят положително на молбата на Кипър за помощ.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!