Кипър има потенциална възможност да се превърне в основен доставчик на газ за Европа, заяви американският вицепрезидент Джо Байдън, който е на посещение в Кипър.

Според него откритите залежи от газ в морето около острова представляват уникална възможност за разделения Кипър. Байдън е най-високопоставеният американски политик, който посещава страната от 1962 г. насам, когато там бе тогавашният президент Линдън Джонсън, припомня РИА "Новости".

"Кипър има шанс да се превърне в един от ключовите играчи в източното Средиземноморие... да превърне източното Средиземноморие в нов глобален център за енергийните пазари", каза гостът, вдигайки тост на официалния обяд в чест на кипърския президент Никос Анастасиадис. Джо Байдън увери също кипърската страна, че Вашингтон е готов да помага за обединението на разделения остров.

"Това посещение е наистина историческо и демонстрира значителното подобряване на партньорските отношения между Кипър и САЩ, които днес може да наречем стратегическия отношения номер едно", отвърна Анастасиадис. Той изрази надежда, че САЩ ще защитят правата Никозия за проучвателната дейност в изключителната икономическа зона. По думите му откритите залежи на газ може "да променят регионалния геополитически пейзаж и да се превърнат във фактор на стабилност, напредък и мир", предаде АП.

Преговорите между двамата продължили 2 часа вместо предвидените 45 минути. Въпросът е, че за същите залежи от газ претендира и турската част на острова, съответно и самата Турция.

По-късно Байдън посети северната част на Кипър или т.нар. Севернокипърска турска република, призната единствено от Анкара. Той разговаря с лидера на кипърските турци Дервиш Ероглу.