Севернокорейският лидер Ким Чен Ун вече е в Русия. Там той ще се срещне с Владимир Путин. Очаква се двамата лидери да се договорят за оръжия за войната в Украйна.

Бронираният влак на Ким Чен Ун влезе на руска територия през Хасанское, където се събират границите на Русия, Китай и Северна Корея.

В същото време от Владивосток Путин обяви, че се отправя към Източния космодрум, на 1500 километра на север. Без да уточнява мястото на лидерската среща, говорителят на Кремъл потвърди, че такава ще има. А на икономическия форум руският президент коментира и войната в Украйна.

„При частичната мобилизация свикахме 300 хиляди души. Плюс това през последните 6-7 месеца още 270 хиляди души са подписали доброволно договори с армията. И продължават да идват - по 1000–1500 души на ден“, коментира Владимир Путин.

Очаква се Путин да подпечата покупката на севернокорейски муниции. За това говори и съставът на севернокорейската делегация: високопоставени военни и представители на отбранителната индустрия. Според анализатори в замяна Ким Чен Ун ще иска храни и вероятно технологии за развитие на ядрената и ракетната си програми, както и подкрепа от Москва за вдигане на санкциите срещу Пхенян.