Севернокорейският лидер Ким Чен-ун обяви край на мораториума върху севернокорейската ядрена и балистична програма, предаде Франс прес.

Агенцията се позовава на съобщение на севернокорейската информационна агенция КЦТА.

„Нямаме никаква причина да продължаваме да сме едностранно обвързани" с този мораториум. „Светът скоро ще види новото стратегическо оръжие, с което разполага Северна Корея", заяви Ким Чен-ун, цитиран от КЦТА.

Ким обяви през 2018 г., че Северна Корея вече няма нужда от ядрени опити и опити на междуконтинентални балистични ракети. Днешните изявления на Ким изглеждат слагат край на две години ядрена дипломация със Съединените щати, отбелязва Франс прес.

Преговорите между Пхенян и Вашингтон навлязоха в задънена улица след неуспеха на срещата между Ким и американския президент Доналд Тръмп в Ханой през февруари миналата година.

На заседание на централния комитет на Корейската трудова партия Ким заяви, че КНДР е готова да продължи да живее в режим на международни санкции, за да съхрани ядрения си потенциал.

Американският държавен секретар заяви във връзка с изявленията на Ким, че се надява Северна Корея да избере пътя на мира, предаде „Ройтерс”.

„Надяваме се, че председателят Ким ще вземе правилното решение - да избере мира и просперитета, а не конфликта и войната", изтъкна Помпейо.

По матрериал на БТА