Севернокорейският диктатор Ким Чен Ун е удостоен с наградата за мир на индонезийската фондация "Сукарно". Той е отличен заради "борбата му срещу неоколониалния империализъм".

Фондацията, която носи името на първия индонезийски президент Сукарно, възнамерява да му връчи наградата през септември, въпреки че критиките от цял свят не престават.

По традиция Джакарта и Пхенян поддържат добри отношения. Основата им положиха още Сукарно и Ким Ир Сен. През април 2014 г. индонезийският президент Видодо прие делегация от Северна Корея. А наградата за мир на фондация "Сукарто" не отива за първи път в ръцете на династията Ким. През 2001 с наградата беше удостоен посмъртно Ким Ир Сен.

До техните имена в списъка на носителите на наградата за мир са и тези на Махатма Ганди и Аун Сан Су Чи - двама от най-известните борци за свобода и демокрация.

Според коментатора на индонезийския всекидневник "Джакарта Глоуб" това е абсолютно неуместно. "Не е ясно как Ким Чен Ун е допринесъл за световния мир. Той изобщо не може да бъде сравняван с тези две икони. Именно под неговото агресивно ръководство отношенията с Южна Корея, Япония и Адвокатката на индонезийската фондация Рахмавати Сукарнопутри обяснява, че Ким Чен Ун е отличен за "мир, справедливост и човечност".

Австралийският съдия Майкъл Кърби, който бе председател на комисия на ООН, публикувала миналата година доклад за нарушенията на човешките права в Северна Корея, обясни, че е потресен от новината.

"Бях истински потресен от низостта на севернокорейското ръководство и от мащабите на мъките, на които са подложени хората най-вече в севернокорейските наказателни и трудови лагери", заяви тогава Кърби в интервю за "Дойче веле".