Украинската офанзива в Русия е легитимна и ще спре, ако Москва се съгласи на „справедлив мир“ и сложи край на инвазията си в Украйна. Това заявиха от Киев, а Зеленски отбеляза, че „войната отива у дома в Русия“.

Киев продължава офанзивата в руската Курска област. Москва нареди нова евакуация на жителите от граничните райони и отваря 400 временни убежища. 

Губернаторът на Курска област съобщи, че под украински контрол са 28 селища. Днес бяха издадени заповеди за евакуацията на още 59 000 руснаци.

Украинската страна твърди, че контролира 1000 квадратни километра на руска територия. Според Института за изследване на войната по-реалистичното число е 800 квадратни километра.

Междувременно отново се появиха кадри с украински войници, които поставят своето знаме на руска територия в Курска област.

Снимка: bTV

Киев обаче заяви, че целта на офанзивата не е да окупира Курска област.

„Това са зоните, от които руската армия стартираше своя обстрел по нашия Сумски район. Затова нашите действия са изцяло мерки за сигурността на Украйна, освобождаване на граничните зони от руската армия“, посочи украинският президент Володимир Зеленски.

 

Заради очаквани руски саботажи в района на Суми украинските власти ограничиха свободното движение на жителите.

От другата страна на границата евакуираните жители от руските селища вече са настанени в северната част на Белгородска област.

От Службата за човешки права на ООН изразиха загриженост за цивилното население след украинската офанзива в Курска област.

А тази сутрин нова въздушна тревога беше обявена в цяла Украйна заради летящи руски дронове и ракети.