Подготвяната от седмици широкомащабна офанзива на Русия в Източна Украйна вече е в ход. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски.

Осведомителните агенции съобщават за обстрел и ракетни удари в различни градове.

Губернаторът на Луганска област определи ситуацията като "същински ад". На фронтовата линия от няколко дни се водят ожесточеки боеве.

„Сега можем да потвърдим, че руските сили започнаха битката за Донбас, за която се приготвят от дълго време. Много голяма част от руската армия сега е ангажирана с тази офанзива“, заяви Зеленски.

Съветът за национална сигурност на Украйна заяви, че Русия се е опитала да пробие отбраната в областите Донецк, Луганск и Харков.

„В районите на Донецка и Луганска области защитниците на Украйна отблъснаха седем вражески атаки, унищожиха десет танка и друго военно оборудване“, съобщи говорителят на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна Александър Шпутун.

Според Москва, подразделения на въоръжените сили на Украйна през изминалото денонощие три пъти са обстрелвали територията на самопровъзгласилата се Луганска народна република.

„Оперативно-тактическата авиация на руските въздушно-космически сили нанесе удари по 84 военни обекта в Украйна. Високоточни въздушни ракети на руските въздушно-космически сили унищожиха 16 военни съоръжения на Украйна“, съобщи говорител на министерството на отбраната на Русия Игор Конашенков.

Украинските власти твърдят, че при руските бомбардировки на няколко града в страната са загинали 17 души.

В Мариупол стоманодобивният завод "Азовстал" е една от последните точки на съпротива. Кадри от дрон показват мащабни разрушения, а според местните власти, поне 1000 цивилни се крият в подземни убежища под огромния завод.