Киевска област остана без електрозахранване до края на седмицата. Украйна премина към аварийни спирания на тока, за да стабилизира електропреносната си мрежа след руските ракетни атаки в понеделник. За това съобщи президентът Володимир Зеленски.

През нощта в понеделник срещу вторник множество ракети удариха критична инфраструктура близо до южния град Запорожие. Зеленски обаче уточни, че много региони са засегнати, а четирима души са убити при атаките в понеделник късно вечерта. Местните власти предупредиха населението, че около половината от Киевска област ще остане без електричество през следващите няколко дни.

В Украйна има сняг, а температурите са минусови в много региони. Милиони са без електричество и течаща вода. Международната общност се опасява, че редица хора могат да умрат от хипотермия.

Във видео обръщението си късно в понеделник през нощта президентът Володимир Зеленски каза, че 70 руски ракети са били изстреляни към Украйна, но „повечето от тях са били свалени“. Въпреки това към момента електричество няма в областите Виница, Киев, Житомир, Днепропетровск, Одеса, Хмелницки и Черкаси.

Зеленски обаче обеща, че властите „ще направят всичко по силите си, за да възстановят стабилността“. Той каза също така, че доставките на електроенергия са засегнати и в съседна Молдова, което доказва, че действията на Русия са „заплаха не само за Украйна, но и за целия ни регион“.

Ударите от понеделник бяха осмата масирана ракетна атака на Русия през последните два месеца. Нападението стана факт само часове след поредица от експлозии на две военни летища, които реално са на стотици километри от границата. На тях са били разположени стратегически бомбардировачи.

Властите в Москва обвини Украйна, че е атакувала летищата им с дронове, прихванати от руската противовъздушна отбрана. Трима военнослужещи са загинали и два самолета са били леко повредени, съобщава руското министерство на отбраната. Украйна все още не е коментирала публично атаките срещу руските летища.

Междувременно и губернаторът на руската област Курск заяви, че е имало атака от страна на украинските военни. С дрон е било поразено летище, в следствие на което се е запалил резервоар за съхранение на петрол. Няма жертви, но заради образувалия се гъст дим се е наложило да бъдат затворени две местни училища.

Заради атаките срещу летищата президентът Владимир Путин свика днес заседание на Съвета за сигурност. Обикновено то се провежда в петък, но властите в Москва възприемат нападенията с дрон за спешна ситуация. Държавната телевизия показа клип от встъпителните думи на Путин. Той обаче казва единствено, че темата на срещата е свързана с държавната сигурност.