Москва се е съгласила „устно“ с ключови украински предложения в предложеният в Истанбул от Украйна договор, което поражда надежди, че преговорите за прекратяване на огъня продължават. Това съобщи ръководителят на преговорната група на Украйна с Русия Давид Арахамия, цитиран от „УНИАН“ и други световни агенции.

Арахамия е потвърдил, че евентуална среща между украинския президент Володимир Зеленски и руския президент Владимир Путин „с голяма вероятност“ ще се проведе в Турция, най-вероятно в Истанбул.

„Руската федерация даде официален отговор на всички позиции, който е, че приемат нашите искания с изключение на въпроса за Крим, анексиран от Русия през 2014 г.“, казва Арахамия.

Но докато няма нищо черно на бяло, всички думи са просто "устни потвърждения", допълни преговарящият.

Новината идва на фона на съобщенията, че Украйна си е върнала контрола върху целия Киевски регион.

По думите на Арахамия Москва се е съгласила, че референдумът за неутралния статут на Украйна „ще бъде единственият изход от тази ситуация".

Запитан какво ще се случи, ако украинците гласуват против неутрален статут на страната по време на предстоящия референдум, преговарящият каза, че „може би ще се върнем към войната или ще започнат нови преговори“.

Кремъл настоява Украйна да възприеме неутрален статут. По думите на Арахамия „Украйна може да създаде свое НАТО“ и е важно гарант за сигурността на страната да са ядрени сили. Киев предлага това да бъдат постоянните членки на Съвета за сигурност на ООН, а сред гарантите да влязат още Германия и Турция.

По последна информация Италия и Турция са изявили желание да влязат в ролята на гаранти на договора.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се е обадил и на украинската, и на руската страна, и е заявил желанието си да бъде домакин на среща между двамата президенти. 

„Нито датата, нито мястото са известни, но вярваме, че мястото най-вероятно ще бъде Анкара или Истанбул“, допълни Арахамия.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!