Русия е видяла от украинска страна по време на преговорите „много по-голямо разбиране за друга реалност. Имам предвид ситуацията в Крим и Донбас“, заяви руският външен министър Сергей Лавров този петък на пресконференция след разговори с индийския външен министър Субраманиам Джайшанкар.

Москва ще подготви отговора си на предложенията на Киев и ще демонстрира известно движение напред, казва Лавров, цитиран от ТАСС .

„Преговорите трябва да продължат. Чухте коментарите на нашите преговарящи за последния кръг в Истанбул, където за първи път украинската страна представи на хартия своето виждане за споразуменията, които трябва да бъдат постигнати. Тези споразумения трябва първо да се оформят. Подготвяме реакция, има напредък, на първо място, в признаването на невъзможността Украйна да бъде страна от блока, невъзможността Украйна да бъде част от Северноатлантическия алианс - статута на неядрена необвързана страна", казва ръководителят на руската дипломация.

„Що се отнася до потенциалните по-нататъшни контакти, те вече се уточняват и ще бъдат обявени", посочва Лавров.

Москва застава зад гаранции за сигурност не само за Русия, но и за Украйна и всички европейски страни, каза руският външен министър.

„Подкрепяме предоставянето на гаранции за сигурност на Украйна, всички европейски страни и Русия в съответствие с документите, приети в рамките на ОССЕ в продължение на много години, в които е провъзгласен принципът, че нито една страна няма да укрепва своята сигурност за сметка на сигурността на други“, заяви Лавров.

Руският външен министър каза, че никой няма да има нищо против, ако Индия подкрепи процесите на гарантиране на сигурността със своите справедливи позиции и рационални подходи към решаването на международните проблеми.

„Мога само да кажа, че балансираната позиция на Индия, която не се влияе от изнудване или диктат, със сигурност предизвиква нашето уважение", добави Лавров, но подчерта, че не е чувал да се говори за това, че Делхи може да бъде посредник в преговорите между Москва и Киев .

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!