Евакуацията на цивилни от „Азовстал“ отново се е провалила. Руските сили продължават нападенията си срещу металургичния завод, заяви съветникът на украинския президент Олексий Арестович, цитиран от „Ройтерс“.

„Врагът продължава да атакува нашите отбранителни линии в металургичния комбинат „Азовстал“, използвайки авиация, артилерия и танкове и опивайки да придвижи напред щурмови групи, нарушавайки заповедта на техния собствен върховен главнокомандващ“, заяви Арестович във видеообръщение.

Малко по-рано през деня Русия съобщи, че ще прекрати военните действия в 14:00 ч. местно време и отваря хуманитарен коридор за цивилни, които да могат да напуснат „Азовстал“ в град Мариупол. 

Украинският вицепремиер Ирина Верешчук съобщи, че Русия не е договаряла с Киев хуманитарен коридор за евакуация на цивилни от Мариупол. 

„Важно е да се разбере, че хуманитарен коридор се отваря със споразумение между двете страни. Едностранно обявен коридор не предоставя сигурност и следователно не е хуманитарен“, заяви Верешчук в „Телеграм“.

Украинският вицепремиер призова ООН да е гарант на хуманитарния коридор за украинските цивилни от „Азовстал“.

По думите ѝ Украйна се е обърнала към генералния секретар на организацията Антонио Гутериш с молба да бъде инициатор и гарант на въпросният хуманитарен коридор.

Гутериш тази седмица ще посети президента Владимир Путин в Москва и ще разговаря и с властите в Украйна.