Неотдавнашното мирно споразумение между афганистанските власти и един известен бунтовнически лидер може да послужи като модел за помирение с талибаните, заяви днес държавният секретар на САЩ Джон Кери пред международната дарителска конференция за Афганистан в Брюксел, предаде Асошиейтед прес.

Кери посочи, че споразумението между Кабул и Гулбудин Хекматияр предвижда неговите командири да прекратят насилието, да прекъснат връзките си с терористични групи и да приемат записаните в конституцията на Афганистан права на жените и малцинствата. В замяна Хекматияр, наричан някога "касапина на Кабул", може да се върне в афганистанското общество.

Мирното споразумение, подписано на 29 септември, е първото за Афганистан след свалянето на талибаните през 2001 г. АП припомня, че САЩ обявиха Хекматияр за "глобален терорист" през 2003 г. и той бе включен в "черния списък" на ООН. Сега и САЩ, и ООН обмислят изваждането му от списъка.

"Посланието на всеки присъстващ тук днес към талибаните е: Вземете си бележка!", каза първият американски дипломат.

В конференцията участват висши дипломати от над 70 страни. Те похвалиха афганистанския президент Ашраф Гани и неговия главен съперник Абдула Абдула, който сега е ръководител на изпълнителната власт, за това, "че са поели този риск".

"Има път към достоен край на конфликта, разпален от талибаните, продължи Кери. Това е конфликт, който те не могат и няма да спечелят на бойното поле. Политическо уреждане, договорено с афганистанското правителство, е единственият път за прекратяване на сраженията, за гарантиране на трайна стабилност и за постигане на цялостно изтегляне на международните военни сили, което е тяхната цел."

Самият Хекматияр от 20 години живее в изгнание. Той е непопулярен сред обикновените афганистанци, които му нямат доверие заради предишния му екстремизъм и подкрепа за "Ал Кайда". Съгласно споразумението той ще получи амнистия за минали престъпления. Предвидено е също освобождаване на някои затворници от неговата екстремистка групировка "Хезб-и-Ислами".

Очаква се конференцията в Брюксел да поеме ангажимент за 3 млрд. долара годишна помощ за развитие на Афганистан. Това според Кери ще бъде знак, че светът подкрепя тази страна, където САЩ и техните съюзници водят война срещу талибаните от 2001 г.