Католическият свят днес отбелязва Възкресение Христово. За първи път от 2019 година на площада „Свети Петър“ в Рим се събраха десетки хиляди за Великденската неделна меса и за традиционното послание на Папа Франциск.

Във фокуса на словото на папата беше Украйна. Главата на римокатолическата църква за пореден път призова за край на войната.

След две години на мерки и ограничения, хиляди посрещнаха католическия Великден в Рим. На изпълнения с вярващи и поклонници площад „Свети Петър“ папа Франциск произнесе традиционната благословия „Урби ет Орби“.

Снимка: EPA

Обръщайки се към целия свят, освен войната в Украйна, папата припомни и за всички останали държави, измъчени от конфликти и насилие. Той определи годината като "Великден на войната".

„Видяхме твърде много кръв и насилие. Сърцата ни бяха изпълнени със страх и мъка, тъй като толкова много от нашите братя и сестри трябваше да се заключат и предпазят от бомбардировки", каза папата.

Снимка: EPA

За главата на Римокатолическата църква мирът по света е "отговорност на всички".

"Моля ви - нека не свикваме с войната. Нека всички се ангажираме да се молим за мир! Нека лидерите на нациите чуят молбата на хората за мир", каза той.

Във Ватикана присъства и кметът на украинския град Мелитопол, който потвърди пред италианските медии поканата на президента Зеленски към папа Франциск за негово посещение в Украйна.

Честванията на Възкресение в Рим продължават и утре, когато Папа Франциск ще се срещне с момичетата и момчетата, които участват в поклонението на подрастващите.