Папа Франциск призова лидерите да чуят гласа на народа за мир в Украйна и косвено разкритикува Русия за това, че вкарва страната в "жесток и безсмислен" конфликт, съобщи Ройтерс.

Снимка: БГНЕС / EPA

Пред около 50 000 души на площад "Свети Петър" в своята благословия "Urbi et Orbi" (към града и света), която се прави два пъти годишно, Франциск заяви, че Украйна е изправена пред тежкото изпитание "от насилието и и разрушенията на жестоката и безсмислена война, в която тя беше въвлечена".

Папа Франциск отслужи Великденската неделна меса на площад "Свети Петър" за първи път след пандемията от коронавирус.

Снимка: Reuters

Понтификът, който има проблем с коленните връзки, силно куцаше, докато излизаше от задната част на базиликата "Свети Петър", за да достигне до олтара, поставен на стъпалата отвън, засенчен от балдахин срещу ярките слънчеви лъчи. След месата Франциск, който е на 85 години и също страда от хронични проблеми с гърба, трябваше да се премести на централния балкон на базиликата, откъдето произнесе речта си.

Снимка: БГНЕС / EPA

Веднага след края на месата Франциск се ръкува с прелатите, след което се качи на белия папамобил и премина през площада, за да поздрави вярващите.