Катастрофалните бури и наводнения на гръцкия остров Евбея, предизвикани от поройния дъжд през изминалата нощ, са взели пет жертви, съобщава АНА-МПА. Двама души са в неизвестност.

Последните данни бяха оповестени от заместник-министъра на гражданската защита Никос Хардалиас, който пристигна на мястото на бедствието.

Сред загиналите е и бебе на осем месеца, както и неговите баба и дядо, съобщава АФП.

За осем часа са паднали валежи от 300 литра на квадратен метър по време на бурята.

Противопожарните служби продължават операциите за освобождаване на блокирани от придошлите води хора. Около 100 пожарникари и два хеликоптера участват в спасителната акция.

Снимка: EPA

Досега с помощта на хеликоптер са били спасени осем души, до които спасителите не са успели да достигнат по пътищата. Най-сериозно засегнати са селищата Псахна, Политика и Лефканди. За осем часа са паднали валежи от 300 литра на квадратен метър.

Наводнението блокира пътища в западната част на острова, който се намира на около 100 километра североизточно от Атина и е вторият по големина остров в Гърция след Крит. За кратко туристи бяха блокирани в къмпинг на острова, но са освободени.

През ноември 2017 г. при наводненията загинаха 24 души в Мандра, село в индустриален регион на 30 километра западно от Атина.