Каталунският парламент гласува обявяването на независимост от Испания, съобщават световните агенции.

70 депутати гласуваха "за", 10 – "против", а двама се въздържаха.

Част от народните представители напуснаха залата в знак на протест преди гласуването, което беше тайно.

Според наблюдатели Конституционният съд на Испания най-вероятно ще обяви вота за невалиден.

Снимка: Reuters

Испанският премиер Мариано Рахой призова за спокойствие и допълни в "Туитър": "Върховенството на закона ще бъде възстановено в Каталуния".

На този етап не е ясно какво значат тези думи.

Това е пореден драматичен обрат в отношенията между Барселона и Мадрид. Каталунците – жители на богата провинция, които смятат, че носят на гърба си останалата част от страната, особено от началото на кризата насам – проведоха референдум за отделяне.

Снимка: Reuters

Централната власт го обяви за незаконен и опита да го провали чрез намесата на тежковъоръжени полицаи в избирателните секции. Въпреки това управляващите в провинцията обявиха съкрушителна победа.

Брюксел и богатите страни членки на ЕС, които наляха много пари в испанската икономика и в момента са сред големите кредитори на Мадрид, обявиха, че няма да признаят независима Каталуния.

Отцепването ѝ би се отразило силно негативно на испанската икономика, а и на цялата еврозона.

Снимка: Reuters

През последните дни изглежда все по-вероятно испанското правителство да суспендира автономията на Каталуния. Затова и се очакваше местният лидер Карлес Пучдемон да свика предсрочни избори и така да забави тази процедура. Той обаче вчера отказа.

Очаквайте подробности!