Лидерът на каталунското сепаратистко регионално правителство Карлес Пучдемон за пръв път бе заплашен от испанските власти със затвор заради ролята му в спорния референдум за независимост на Каталуния, съобщи ДПА.

Шест дни преди планираното допитване испанският главен прокурор Хосе Мануел Маса заяви в интервю за радио „Онда серо“, че не е изключено Пучдемон да влезе в затвора. По думите му той може да бъде обвинен в злоупотреба с публични средства, наред с други закононарушения.

Но Пучдемон се зарече, че на 1 октомври ще има вот, въпреки изричната забрана от испанския конституционен съд и противопоставянето на централните власти в Мадрид.

„Потвърждавам, че ще има урни и бюлетини, както и нещо още по-важно за произвеждането на референдум: гласоподаватели“, каза той в интервю за френското радио „Франс ентер“.

Междувременно на извънредно заседание ръководствата на националните полицейски служби в Испания обсъдиха мерки за блокиране на гласуването.

Европейската комисия подкрепи испанското правителство с декларацията, че всички в страната трябва да спазват конституционният ред.