Преговори? Едностранно обявяване на независимост – или предсрочни избори? Три дни преди очаквания опит на Каталуния да организира референдум за самоопределение, забранен от съда, за в бъдеще се очертават различни сценарии в политиката.

Ще има ли референдум?

На практика е сигурно, че в неделя няма как да се осъществи референдум, заслужаващ доверие от гледна точка на международното право – Мадрид направи всичко, за да го осуети.

Полицията конфискува милиони бюлетини за гласуване и 45 хил. известия до членовете на секционните комисии. Избирателните списъци не са публикувани и нежелаещите независимост бойкотират вота.

Избирателната комисия, гарант за надлежно протичане на гласуването, бе разпусната поради заплаха с глоби.

На хиляди полицаи е поставена задача да запечатат изборните секции.

Раул Ромева, член на каталунското правителство, отговарящ за международните връзки, увери обаче, че референдум все пак ще има.

„Можем да отпечатаме бюлетини за гласуване толкова пъти, колкото се наложи, разполагаме с избирателните списъци, имаме урни, ще има и изборни секции”, заяви той тази седмица пред АФП.

Преговори?

Доколкото е все по-ясно, че част от каталунските избиратели ще се явят пред урните (били те импровизирани или не), каквото и да става, и че гласовете за независимост ще са повече, защото противниците ѝ няма да участват, сепаратистките водачи ще търсят начин да извлекат ползи дори без обявяване на независимост.

Как обаче ще стане това?

Габриел Коломе, преподавател по политически науки в Барселонския автономен университет, вижда като първи възможен вариант повик за масова мобилизация в цяла Каталуния.

Малкият анархистки синдикат Се Хе Те отправи вече призив за обща стачка от 3 октомври, но основните профсъюзни централи У Хе Те и Се Се О О не са го последвали засега.

Една продължителна стачка би могла да нанесе щети на испанската икономика, тъй като Каталуния дава 19% от БВП на страната.

Снимка: EPA

Демонстрации и размирици?

В този контекст се запазва и възможността за масови демонстрации и безредици. Правителството на консерватора Мариано Рахой впрочем е изпратило в региона две трети от полицейските специални сили за потушаване на бунтове. Попълнението включва близо 10 хил. полицаи и цивилни охранители; една част са настанени по фериботите.

Въоръжени с този сценарий за масова мобилизация, сепаратистите „ще се опитат да преговарят” по проблемите с автономното управление и финансирането на Каталуния, предполага Коломе.

Социалистите вече са формирали в Мадрид парламентарна комисия за разисквания по промени в статута на испанските провинции. Една от отцепническите сили на каталунците – Каталунската европейска демократическа партия, прие да участва в дебата, което може би е знак, че най-малко една от партиите в каталунската управляваща коалиция иска преговори.

Провъзгласяване на република?

Рафаел Аренас Гарсия, преподавател по право в Барселонския автономен университет, предлага друг вариант с едностранно обявяване на независимост, съкратено DUI, което би принудило Мадрид да реагира.

В кабинета са взели на подбив съкращението DUI, означаващо на английски шофиране в пияно състояние (Driving under influence). В подобен случай държавата има възможност да суспендира автономията на Каталуния и да поеме примерно контрола над местната полиция.

Властите могат и да арестуват каталунските лидери като главата на регионалното правителство Карлес Пучдемон. Рискуват обаче снимка на отцепническите водачи, обкръжени от полицаи, да обиколи света и да осигури на сепаратистите възможността „да преминат от логиката на независимостта към логиката, предполагаща защита на демокрацията срещу една репресивна държава”, отбеляза Коломе.

Предсрочни избори?

Трети сценарий изглежда включва разпускане на каталунския парламент, без да се провъзгласява независимост, а впоследствие, рано или късно – нови регионални избори.

Така сепаратистите разчитат може би да се възползват от кризата през последните дни и да получат по-голямо мнозинство в регионалния парламент, за да продължат борбата за независимост.

Мариан Барио, Франс прес; превод: БТА