Последни часове за размисъл остават преди референдума за независимост на Каталуния. Властите в Мадрид го обявиха за незаконен.

За какво се борят каталунците? Областта се намира в североизточната част на Испания. В нея живеят около 7 и половина милиона души, като над милион и половина от тях са в столицата на района – Барселона.

Територията на Каталуния е малко над 32 хиляди квадратни километра, което е едва около 6% от цяла Испания, но районът е икономически богат и произвежда една четвърт от брутния вътрешен продукт на страната.

Освен за икономическа и политическа самостоятелност, референдумът е и опит за постигане на културна независимост. Първите данни за каталунска култура датират от 12 век – повече от 250 години преди създаването на съвременната испанска държава. В областта се говорят три официални езика – испански (кастилски), каталан и арански.

Напрежението часове преди вота продължава да нараства. Властта в Мадрид прави всичко възможно да осуети вота. Те имат какво да губят – два автомобилни гиганта, голяма фирма за санитарен фаянс, големи заводи, но и „Барселона”, „Еспаньол” и „Жирона” – не просто футболни отбори, а също и сериозен източник на приходи в хазната.

Денят за размисъл в Барселона приключи с голям протест в подкрепа на единството на Испания. Голяма част от участниците обаче заявяват, че няма да гласуват утре.

Междувременно полицията обикаля секционните комисии, за да предотврати затварянето им от недоброжелатели, а мирни граждани се организират, за да спрат евентуална намеса на гражданската гвардия, разказва специалният пратеник на bTV Рада Домусчиева.

Референдумът е и за промяна на държавното управление от монархия в република. Къде ще са избирателните секции утре още се пази в тайна заради заплахите от Мадрид.

Към момента при около 2300 очаквани секции за утре, затворените са 163. Над 5 милиона души имат право да гласуват.

Проверки на органите на реда се правят постоянно във всички училища. В Барселона се говори, че някъде в това пристанище са наети два кораба, на които да нощуват командированите от Мадрид служители на гражданската гвардия, за да не дразнят хората в града.

Агитацията е най-активна пред университета. Организатори на акциите и демонстрациите за правото да се избира, са студентите. Те настояват да гласуват – без значение какъв ще е резултатът. Привържениците и противниците на независимостта са разпределени по равно. Натискът от Мадрид обаче плаши гласоподавателите и хората, които защитават отделянето.

Каталунските българи се надяват референдумът да не попречи на бизнеса им.