В Каталуния за днес е насрочен референдум за независимост от Испания, който бе обявен от властите в Мадрид за незаконен. 

Въпросът на допитването е: „Искате ли Каталуния да стане независима държава с републиканска форма на управление?“.

Право на глас имат над 5,3 млн. души. Според каталунските власти те ще могат да гласуват в 2315 секции от 9 ч. до 20 ч. местно време (от 10 ч. до 21 ч. българско време).

Час по-рано пред секциите вече имаше опашки от желаещи да подадат гласа си и те получиха указания как да го направят, предаде специалният кореспондент на bTV Рада Домусчиева.

Референдумът е спорен според властите в Мадрид, защото не е определена избирателна комисия, до днес се пазеше в тайна как ще протече гласуването, не е ясно как ще се броят гласовете, имаше и спорове дали ще има избирателни списъци.

Вижте още във видеото:

Малко след началото на изборния ден испанската полиция нахлу в избирателната секция в Жирона, в която каталунският премиер Карлес Пучдемон беше обявил, че ще гласува. Униформените иззеха бюлетините, а пред сградата избухнаха сблъсъци.

Пучедемон все пак гласува, но на друго място.

Изборите се организират основно от местната полиция, а доброволци ще бъдат членове на секционните избирателни комисии.

Резултатите ще бъдат обявявани на площад „Каталуния“ на голяма видеостена.

Очаква се противниците на отделянето на автономната област да бойкотират вота. Снощи в Барселона имаше голям протест на противници на сепаратизма.

Вижте във видеото:

Референдумът потопи Испания в една от най-сериозните конституционни кризи от десетилетия. Напрежението между Мадрид и Барселона се засили, откакто на 6 септември каталунският парламент одобри закон за допитването. Два дни по-късно той бе отменен от Конституционния съд на Испания и това даде правно основание за действия на полицията и правителството в Мадрид, чиято цел е да предотврати гласуването – Сметната палата пое под контрол бюджета на регионалното правителство, за да осуети изразходването на средства за гласуването, Мадрид изпрати допълнително полицаи в областта, които проведоха серия акции за конфискуване на вече отпечатани бюлетини и урни и дори арестува висши представители на каталунската администрация. Полицията получи нареждане да затвори помещенията, където каталунците казват, че ще има избирателни секции.

Снощи испанското министерство на вътрешните работи обяви, че повечето от тези участъци са били затворени от правоохранителните органи, но поддръжниците на независимостта твърдят, че успешно са окупирали училищата в областта, за да ги опазят от затваряне.

Кабинетът на премиера Мариано Рахой заяви, че референдумът няма да се състои, но каталунските лидери увериха, че гласуване ще има.

Вижте още във видеото:

„Няма референдум. Няма избирателни секции. Няма бюлетини. Няма власти, които да проверят автентичността на резултатите. Може да има някакво пародийно гласуване на някои места и по улиците, но не мисля, че ще има референдум“, заяви испанският външен министър Алфонсо Дастис, който допълни: „Демокрацията не е над върховенството на закона“.

Гласуването днес, ако успее да се проведе, ще бъде второто допитване за независимост за последните три години. Предишният референдум беше през ноември 2014 г. и в него участваха едва една трета от каталунците. Тогава референдумът не беше признат заради недостатъчна избирателна активност.