Каталунските власти са готови да изслушат алтернативни предложения на Мадрид във връзка с референдума за отделяне на автономната област от Испания. Това заяви регионалният министър на външните работи Раул Ромева, цитиран от ТАСС.

"Готови сме да седнем на масата за преговори. Ако (испанските власти) искат да направят предложение, ние сме готови да ги изслушаме. Ако имат какво да предложат, за да бъде уреден въпросът с други методи, то ние сме готови да изслушаме подобно предложение", каза Ромева в интервю за телевизия Си Ен Ен.

Ромева посочи още, че каталунските власти са отправили предложения, които са били отхвърлени от испанското правителство. "Проблемът е, че години наред, десет години, не получихме никакви предложения", заяви той.

"Искаме да седнем на масата за преговори. Надяваме се ЕС да убеди испанските власти в това", посочи още Ромева. По думите му за Каталуния, Испания и Европейския съюз няма друго решение.

Европейската комисия днес отказа да предположи какво ще направи, ако тази вечер властите в Каталуния обявят едностранно независимост. Нека първо видим какво ще стане, и тогава ще преценим, заяви говорител на комисията.

Говорителят отново изрази виждането на ЕК, че въпросът с Каталуния е вътрешен за Испания и следва да бъде уреден по силата на испанската конституция. Комисията настоява, че проваленият референдум по-рано този месец е бил незаконен и противоконституционен.

Ако има законосъобразно допитване (и мнозинството се обяви за напускане), Каталуния с отделянето си от Испания ще напусне и ЕС - това е позицията на последните четири състава на ЕК, поясни говорителят.

Комисията днес отново настоя властите в Барселона и Мадрид да пристъпят към диалог. Насилието няма място в политиката, заяви говорителят.