Природозащитници от организацията „Сий шепърд” работиха под прикритие в продължение на месеци, за да разкажат от първо лице за лова на китове и делфини на Фарьорските острови. Акцията им се казва „Кървави фиорди”.

Фарьорските острови са автономна област в рамките на Кралство Дания. Намират се между Шотландия и Исландия. Като част от традициите им всяка година там се провежда масов лов на китове и делфини, с които местното население се е изхранва в продължение на векове.

Според данни на „Сий шепърд” тази година обичаят е бил особено кървав – местните са убили 1203 пилотни кита и 488 делфина по време на общо 24 операции в морето.

Снимка: Sea Shepherd Global

Целта на организацията е да покаже мащабът на този кървав обичай, който нарушава популацията на китове и делфини всяка година.

Ловът продължава от юли до септември месец. Фарьорски рибари и техните семейства излизат с лодки в открито море, за да се доближат до групи от китове и делфини. Животните се избутват към брега с куки и мрежи, след което се колят от местните жители.

Снимка: Sea Shepherd Global

„Местните се наслаждават на това клане! Датските туристи се смята за късметлии, че го виждат. Китовете са убити и разчленени не само пред моите очи, но и пред тези на малки деца”, разказва един от очевидците от „Сий шепърд”.

Първият „гриндадрап”, както се нарича този обичай от местните, е документиран през 1584 г. В Европейският съюз е забранен ловът на китове и делфини, но тези правила не важат за автономната област.