Картини, нарисувани от Адолф Хитлер на млади години, днес бяха продадени на търг в Нюрнберг за общо 391 000 евро, обяви аукционната къща "Вайдлер", предаде ДПА.

Четиринайсет акварели и рисунки от Адолф Хитлер бяха предложени на търг цена от 1000 до 45 000 евро от 18 юни до днес. Най-голяма сума бе платена за акварел, изобразяващ замъка Нойшванщайн на баварския крал Лудвиг Втори, която отиде при купувач от Китай за 100 000 евро.

Натюрморт с букет карамфили, на който се вижда ясно подписът на Хитлер, и оценен на 10 000 евро, беше продаден за 73 хиляди евро.

В каталога си аукционната къща "Вайдлер" посочва, че творбите са създадени от 1904 г. до 1922 година, много преди Хитлер и нацистите да вземат властта в Германия.

Продадени бяха всички обявени на търг картини, сред които акварел на Виена, "Прага под мъглата", портрет на дете, голо женско тяло. През ноември м.г. акварел на Хитлер беше продаден за 130 000 евро от същата тръжна къща на анонимен купувач от Близкия изток.

Според експерти картините на Хитлер са посредствени, но продажбата им – макар и спорна, продължава да налива хиляди евро в аукционните къщи всяка година, отбелязва агенцията.

Властите разрешават произведенията да се продават в Германия, ако на тях не са изобразени нацистки символи. Продажбата им обаче предизвиква остри спорове, тъй като 80% от постъпленията отиват в ръцете на частни продавачи, вместо да се използват за благородна кауза.