Прочутият карнавал във Венеция ще бъде прекратен заради разпространението на коронавируса в Северна Италия, съобщи БТА, като се позова на информация от ДПА.

Случаите на заразени с опасния вирус в Италия се увеличават непрекъснато, предаде кореспондентът на bTV Вера Найденова.

Последният положителен резултат е 17-годишен във Валтелина, който учи в земеделския институт в Кодоньо. До момента са установени 111 случая с положителни на Covid-19 резултати: 89 в Ломбардия, 17 във Венето, 2 в Емилия Романия, 2 в Лацио –двойката китайски туристи в Спаландзани, и един в Пиемонте. Две са жертвите до момента, една във Венето и друга в Ломбардия. Продължават изследванията на хората, които са били в контакт със заразените. 

Правителството въведе извънредни мерки за засегнатите италиански области, основна сред които е забраната за излизане и влизане в зоните „огнище“ на вируса в Италия. Движението ще бъде следено от органите на полицията и, при необходимост, и от военните, с наказателни санкции за тези, които нарушават предписанията. 

Снимка: EPA

В допълнение, мерките включват затваряне на училища и детски градини, училищните пътувания в Италия и чужбина. Затворени са музеите, както и публичните институции, с изключение на онези от първа необходимост. Приложена е карантина с активно наблюдение върху лицата, които са имали близки контакти с хора, засегнати от вируса и е въведено задължение за тези, които са влезли в Италия от епидемиологични рискови райони, да съобщят незабавно в отдела за превенция на компетентното здравно заведение. За такива случаи е предвидена мярка за изолация в домашни условия с активно наблюдение от специализиран персонал.  

Наредбата включва затваряне на някои видове търговска дейност, а достъпът до услугите от първа необходимост е гарантиран само при условие, че са взети необходимите предпазни мерки за лична защита, между които използването на предпазни маски. Лимитиран е достъпът на камиони и транспортни услуги на хора и стоки, с изключение на специфични случаи. 

Поради спешната ситуация, правителството реши, че в двата региона – Ломбардия и Венето, в неделя няма да се провеждат планираните спортни събития. Мерките засягат и футболната Серия А, в която ще бъдат отложени три мача – Интер-Сампдория, Аталанта-Сасуоло и Верона-Каляри. Към настоящия момент не е уточнено и под въпрос са и сблъсъците от Шампионската лига следващата седмица, между които по програма е и срещата „Интер“ – „Лудогорец“  на Сан Сиро.  

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!