Италианското правителство обяви вчера, че ще предприеме мерки за изолирането на 11 селища.

Най-тежко засегнати са областите Ломбардия и Венето. Основното огнище на заразата е град Кодоньо, на 60 километра от Милано. 

"Без специално разрешение не се разрешава нито влизане, нито излизане от областите, смятани за огнища на зараза", заяви пред медиите премиерът Джузепе Конте.

Той обяви също, че в тези райони се затварят предприятията и учебните заведения и се анулират обществените прояви, включително карнавали и спортни състезания.

В страната бяха открити 79 случая на новия коронавирус. Двама от заразените починаха – 78-годишен мъж и 77-годишна жена.

Броят на жертвите на коронавируса в Китай надхвърли 2400. Повечето от новите жертви са от Ухан, столицата на Хубей. Градът с 11 милиона жители е под карантина от 23 януари.

Китайското министерство на здравеопазването съобщи за още 648 потвърдени случая на заразяване в страната. С това броят на заразените в континенталната част на Китай надхвърли 77 000.

Южна Корея обяви най-висока степен на опасност. Там през почивните дни броят на заразените се увеличи от 123 на 566, а жертвите са пет.