Уволненият каталунски премиер Карлес Пучдемон, освободен вчера при определени условия от белгийското правосъдие, разкритикува днес решението на испанските власти да държат под стража членове на бившия му кабинет – нещо, което по думите му е "далеч от демократичната практика", предаде Франс прес.

"Свободен и без гаранция" – това написа тази сутрин Пучдемон на каталунски в „Туитър”.

Това е първото му изявление, откакто заедно с други сепаратисти той се предаде доброволно на белгийските власти, след като Испания издаде за него европейска заповед за арест.

"Мислено сме с колегите си, несправедливо хвърлени в затвора от държава, която е далеч от демократичната практика", добави той по повод обвиненията и задържането под стража в Испания на други бивши членове на регионалното правителство.

След продължително изслушване от белгийски съдия-следовател Пучдемон и четирима негови бивши министри, живеещи от седмица в изгнание в Белгия, бяха освободени тази нощ.

Междувременно белгийското правосъдие ще проучи издадените от Испания заповеди за арест.

Петимата бивши каталунски лидери няма да могат да напускат Белгия без разрешение от съдия.

Освен това те трябва да предоставят адреса си и да се явяват лично на всички съдебни заседания, както и да се явяват, ако бъдат призовани от полицията или съда.

До 15 дни друга съдебна инстанция трябва да се произнесе дали да се изпълни заповедта за арест, издадена от испанското правосъдие, за "бунт, отцепничество, злоупотреби с държавни средства и неподчинение на властите".

Испанските власти гледат с уважение на решенията, постановени от белгийския съд за Пучдемон и четиримата му бивши министри. Това заяви днес испанският вицепремиер Сорая Саенс де Сантамария, съобщи ТАСС.

"От страна на правителството и с оглед това, че става дума за демократична система, също тъй демократична като испанската, изразяваме максимално уважение към решенията на съдиите в Испания, Белгия и всички държави, спазващи разделението на властите и независимостта на съдебните органи", отбеляза Де Сантамария, цитирана от агенция Еуропа прес.

Белгийската прокуратура съобщи, че отстраненият премиер на Каталуния Карлес Пучдемон ще бъде разпитан от съдия следващата седмица при закрити врата.

Уточнява се, че решението на съда дали да изпълни издадената от Испания заповед за задържане и връщане на Пучдемон няма да подлежи на обжалване.

Допълва се, че докато трае процедурата в Белгия, нищо не пречи на Пучдемон да продължава политическата си дейност или да се среща с журналисти. Според правото на ЕС процедурата по разглеждането на искането на Испания може да продължи до 60 дни.

От Европейската комисия излязоха със становище, че няма да посредничат по казуса.

Европейската комисия е на мнение, че издадената от Испания заповед за задържането на отстранения премиер на Каталуния Карлес Пучдемон и връщането му от Белгия е въпрос на съдебно сътрудничество, коментира днес говорител на комисията.

Това е европейска процедура на съдебно сътрудничество, ЕК няма роля тук, това са въпроси, свързани с разделението на властите. Проблемите на сътрудничеството между съдебните власти не са свързани с нас, това е единствено съдебен въпрос, добави говорителят.