Карантината в Италия вече дава ефект – броят на новозаразените в страната вече не расте рязко, сочат данните в последните три дни.

Основателят на Института за комплексни системи в Нова Англия първи забеляза закономерността и сподели информацията в „Туитър“. Яниър Бар-Ям е категоричен, че случаите в Италия ще продължат да вървят към нормализиране.

„Една седмица след националната карантина (8 дни от тази на Севара), Италия регистрира едни и същи бройки новозаразени в рамките на последните три дни. Това означава, че 5 дни след пълната карантина случаите вече преминават в права линия, която следва средния инкубационен период от 3 до 5 дни. Това са добри новини“, написа Бар-Ям в „Туитър“.

Според официалните данни, предоставяни всеки ден от италианското правителство за бройката на новозаразените в страната от COVID-19 е видна тази позитивна тенденция.

На 14 март са регистрирани 3497 нови случая на болестта. На следващия ден – 15 март са 3590. На 16 март обаче те са 3233 случая – с 357 по-малко от предходния.

Снимка: worldometers.com

Тоталната бройка на заболели в Италия е вече 23 073 души. От тях 92% или 21 222 са в леко или средно състояние, а 8% или 1851 са критични.