Над 40 милиона китайци са блокирани за момента в градовете, където живеят, в рамките на защитните мерки срещу вирусната пневмония, след като нови четири общини въведоха ограничения върху транспорта, предаде „Франс прес“.

Междувременно стана ясно, че 14-те пациенти във Великобритания са в регионите на Шотландия, Уелс и Белфаст, съобщава Би Би Си. Тестовете на петима от тях са отрицателни. Очакват се резултатите на останалите. Повечето летища в Европа въведоха термокамери за пристигащите от рисковите държави. 

Досега извън Китай са потвърдени случаи в Тайланд, Сингапур, Япония, Виетнам, Южна Корея, Тайван и САЩ.

Общо 13 градове са взели карантинни мерки в централната китайска провинция Хубей, от чийто главен град Ухан тръгна заразата в края на миналата година. По последни данни в страната има 26 починали и 830 заразени с новия коронавирус.

Във връзка с разпространението му Националната здравна комисия обяви най-високо равнище на реагиране на заплахата от 14:00 ч. пекинско време днес (08:00 ч. българско).

Спрени са полетите от Ухан за Москва, съобщи днес неназован източник на "Интерфакс", цитиран от „Ройтерс“.

В Ухан започна строежа на специална болница, която трябва да е готова до 10 дни. В нея се придвеждат хиляда легла да болните с новия коронавирус. Под карантина са още 9 града. 

Някои части от Великата китайска стена ще бъдат затворени от днес за туристи, за да се предотврати разпространението на новия коронавирус, предаде междувременно "Ройтерс". като се позова на местни медии.

Много държави призоваха гражданите си да не пътуват до Китай. А международни екипи от учени вече работят върху откриването на ваксина. 

Световната здравна организация реши, че все още се въздържа да обяви международно извънредно положение.

Използвани са материали на БТА