В канадската провинция Британска Колумбия пълнолетните лица вече могат да притежават до 2,5 г. тежки наркотици, без това да означава арест, съобщи местното управление. От вторник в страната започва първият експеримент за декриминализиране на малки количества опиати.

Новото изключение от закона включва четири вида наркотици - кокаин (крек и прах), метамфетамин, екстази и опиоиди (включително хероин, фентанил и морфин).

Подобна политика вече е възприета в редица други държави. Сред тях са Чехия, Нидерландия, Португалия и Швейцария. Вместо да се борят с притежанието на наркотици за лична употреба, тези държави инвестират в програми за намаляване на вредите от тях.

Програмата в Британска Колумбия ще продължи до 31 януари 2026 г., освен ако не бъде отменена от федералното правителство. През този период възрастните, които притежават общо по-малко от 2,5 г тежки наркотици, няма да бъдат арестувани, а веществата им няма да бъдат конфискувани. Вместо това ще им бъде предложена информация за наличните здравни и социални услуги.

„Декриминализирането на хората, които употребяват наркотици, премахва страха и срама, свързани с употребата на наркотични вещества и гарантира, че те ще се чувстват по-сигурни да потърсят животоспасяваща подкрепа“, каза Дженифър Уайтсайд, министър на психичното здраве и зависимостите на Британска Колумбия, цитирана от Би Би Си.

Някои експерти поставиха под въпрос ограничението от 2,5 г. Според тях то не е достатъчно голямо, имайки предвид навиците на много зависими. В отговор на това федералният министър по психичното здраве и зависимостите Каролин Бенет уточни, че този праг е "отправна точка", която може да бъде коригирана при необходимост.

Продажбата и разпространението на наркотици обаче остават забранени и всеки, който бъде хванат да прави това, ще бъде подложен на наказателна отговорност. Трафикът на незаконни наркотици може да доведе до затвор. Притежаването на наркотици в училища, детски заведения и летища също продължава да бъде незаконно.

През 2016 г. Британска Колумбия обяви извънредна ситуация за общественото здраве заради увеличаващата се смъртност вследствие на употреба на наркотици. От тогава до днес около 10 000 канадски жители са починали от свръхдоза, съобщиха официални лица, цитирани от Би Би Си.