Канада даде днес началото на визова програма с ускорени процедури за висококвалифицирани работници, като страната иска да се възползва от по-затегнатата имиграционна политика на САЩ, предаде Ройтерс.

Мярката е обявена в изключително важен момент за канадските технологични компании. Те се стремят да привлекат водещи специалисти, които иначе се насочват към Силициевата долина, която е основен работодател на чуждестранни служители.

В един свят, където хората стават все по-затворени, където популизмът се засилва и има силна исламофобия и ксенофобия, антиимигрантските настроения са силни, Канада заема уникална позиция, каза министърът на иновациите, науката и икономическото развитие Навдийп Бейнс при представянето на програмата.

Бейнс и други правителствени представители внимателно избягваха да споменават името на президента на САЩ Доналд Тръмп, а вместо това се насочиха към представянето на положителните страни на новата схема, която цели да помогне на местните компании да растат най-малко с 10 процента.

Представителите на технологичния сектор присъстващи на представянето обаче не бяха толкова деликатни.

Рой Перейра, създател на компанията за изкуствен интелект Зуум (Zoom.ai) каза, че политиката на Тръмп е засилила интереса на специалисти, които в момента живеят в САЩ, към Канада.

От общо 150 кандидатстващи за три обявени позиции неотдавна 50 са били от хора, живеещи в САЩ, каза той. От 10-имата, които той в последствие интервюирал, повечето посочили, че са се насочили към Канада заради политическия климат в САЩ.

Канадският план, представен през ноември като част от по-широка стратегия в подкрепа на икономическия растеж, цели да съкрати до две седмици сроковете за издаване на разрешителни за работи и на визи, докато сега процесът продължава обикновено между 6 месеца и година.

Правителството не е определило квоти за чужденците, които ще се включат в плана през първите две години.