Камион се вряза в коледен базар в Берлин, съобщиха световните агенции. 

По първоначална информация най-малко 9 души са убити, а 50 са ранени.

Камионът е с полска регистрация. Властите са се свързали с формата собственик на камиона и оттам са обявили, че през последните часове са изгубили връзка с шофьора. Подозират, че той е бил отвлечен.

В социалните мрежи се появиха кадри от мястото на инцидента:

Полицията работи по версия за терористичен акт. Федералната прокуратура на Германия поема разследването за предполагаемото нападение срещу коледен базар в столицата Берлин, съобщава вестник "Зюддойче цайтунг". Базираният в Карлсруе орган отговаря за престъпления, свързани с тероризъм, припомня изданието.

Властите призоваха гостите и жителите на града да стоят в домовете си. Също така да не се разпространяват любителски кадри от инцидента.

Според очевидци камионът се врязал в хората на тротоара, изминал петдесетина метра и спрял. Газил е къщички и хора по пътя си.

Инцидентът стана в центъра на Западен Берлин, близо до Мемориалната църква "Кайзер Вилхелм".

Шофьорът на камиона е задържан в района на зоологическата градина, която е близо до базара, съобщиха от полицията в Берлин. Спътникът му е умрял.

Президентът Росен Плевнелиев остро осъди нападението. „Дълбоко потресени сме от тези грозни актове на терор в светлите дни преди Коледа. Непонятно за нас е жестокото желание за отнемане на човешки животи“, каза държавният глава.

Българският министър на външните работи Даниел Митов съобщи в профила си във "Фейсбук", че външното министерство проверява дали има пострадали българи.

При подобен атентат в Ница по време на националния празник на Франция загинаха над 80 души, а десетки бяха ранени. 25-тонен камион се вряза тогава в множеството на „Английската алея”, измина над 100 метра с висока скорост, преди да блъсне хората.

Крайбрежният булевард на Ница беше осеян с пострадали и загинали, а гледката приличаше по-скоро на сцена от филм на ужасите, отколкото на празнична вечер в богат европейски град.