Британският премиер Дейвид Камерън призова шотландците да се вслушат в предупрежденията на шефа на Bank of England и на бизнес лидери за това, че евентуално решение за отделяне от Великобритания на референдума след половин година ще доведе до нестабилност, съобщават световните агенции.

„Правителството е изправено пред "монументална битка" да съхрани Шотландия като част от Великобритания в референдума на 18 септември”, каза Камерън днес пред делегатите на конференцията на Шотландската консервативна партия в Единбург.

Като отхвърли обвиненията от шотландските националисти, че се опитва да сплаши шотландците, за да не гласуват за независимост, премиерът добави, че този вот е голям житейски избор и решение по него не трябва да се взема без пълно осъзнаване на последствията.

Той припомни, че предупреждения по въпроса са отправили и необвързани с партии известни личности, включително бизнес лидери на най-големи компании и финансови институции в страната.

Според тях разривът на над 300-годишния съюз между Англия и Шотландия би изправил шотландците пред валутна, данъчна и законова неизвестност, ще постави под въпрос и членството им в ЕС.

Трите основни британски политически партии изключват възможността Шотландия да запази паунда като валута, отбелязва Ройтерс.