Депутатите в британската Камара на общините подкрепиха Законопроекта за отмяна на европейското законодателство (Repeal Bill) с 326 гласа „за” срещу 290 против.

Така нормативният акт, който трябва да сложи край на принципа на върховенство на европейското право над националното във Великобритания, може да мине към второ четене.

Преди това да стане, опозицията настоя за много изменения в текста, тъй като която проведеното снощи гласуване било „заграбване на власт”.

Ако влезе в сила, законът ще отмени т.нар. Закон за Европейските общности (European Communities Act) от 1972, с който Великобритания се интегрира правово в Обединена Европа.

След повече от 40 години членство европейската правна уредба е много важна за Великобритания. Новият законопроект има за цел да превърне европейските правни норми в британски, така че да се избегне правен хаос след брекзита.

Сега законопроектът, който се очертава като един от най-важните конституционно значими законодателни актове в британската история, отива за обсъждане в комисиите на Камарата на общините. Очаква се този процес да продължи не по-малко от седмица и е възможно да започне едва през октомври.

После следва трето, заключително четене в долната камара и след като бъде приет, ще отиде за разглеждане от горната камара Камарата на лордовете. Там предстои аналогична процедура с три четения.

Проектът ще получи статут на закон, след като двете камари съгласуват окончателно текста и той бъде одобрен от кралица Елизабет II.

Вижте още във видеото:

Използвани са материали на Би Би Си и БТА