Към 17.08 часа московско време избирателната активност на президентските избори в Русия е достигнала до 51,9%. Това обяви заместник-председателят на Централната избирателна комисия на Руската федерация Николай Булаев, цитиран от ТАСС.

До обед гласувалите бяха 34,72 на сто от имащите право.

Изборният ден ще приключи в 21 часа московско време, когато ще бъдат закрити избирателните участъци в най-западния регион на Русия – Калининградската област. В източните региони на страната избирателните участъци вече бяха закрити и бе стартирано преброяване на гласовете.

Часове преди официалния край на гласуването привържениците на настоящия президент Владимир Путин започнаха да се събират в центъра на Москва, за да празнуват. На място има и много полиция.

Вероятно той ще вземе около 70 на сто от вота - поне всички проучвания до този момент са категорично в тази посока. Втори с под 10 на сто се очертава кандидатът на комунистите Павел Грудинин. Трети най-вероятно ще е вечният участник в президентските избори Григорий Явлинский с най-много 6%.

Стотици сигнали за нарушения са подадени в цялата страна. Според близки до управляващите организации обаче повечето от информациите са "фалшиви новини".

Късно вчера „Интерфакс” съобщи, че по искане на прокуратурата московски съд е блокирал достъпа до 99 страници в социалната мрежа „ВКонтакте”, в които се е призовавало да не се гласува на президентските избори. Точната причина на този етап не е ясна.

Опозиционният лидер Алексей Навални призова за бойкот на вота. Самият той не беше допуснат до участие в надпреварата, която е с един абсолютно изявен фаворит – Владимир Путин.

У нас

Над 5 хиляди руснаци гласуваха и в България. За гласуването руското посолство и консулствата в страната бяха украсени като за празник. Продаваха се сувенири, бюфетите работеха.

Почетният консул на Руската федерация Георги Гергов, който е и лидер на областната организация на БСП в Пловдив, беше организирал и концерт, на който дойде и посланикът.

Най-много гласуваха в посолството в София.