В последната седмица на този Европарламент представителите на България с равносметка за отминаващия им мандат. Какво от обещаното пред избирателите е направено и какво не?

Тече ударна пленарна сесия с десетки гласувания. Това е последен шанс да се прокарат текстове, които след изборите през юни може и да не издържат на гласувания. Причината е, че според всички прогнози, бъдещият Европарламент ще изглежда доста различно с много повече членове на крайната десница в Европа.

Предложихме днес на български евродепутати да оценят работата на групите си. Така това, което е положително оценено от едни, е най-критикувано от други.

Кой е най-големият успех на депутатите за изминалите 5 години

„Новият Пакет за миграцията. Ограничаване на миграцията, криминално проявени мигранти губят правото си да останат в ЕС и трябва да бъдат върнати там, откъдето са дошли“, заяви Андрей Ковачев, Европейска народна партия.

„По време на COVID пандемията всички очакваха, че ще има европейски провал. Не се случи, точно обратното – Европа беше единна“, смята Илхан Кючук от „Обнови Европа“.

„Промяната на европейската икономика. Това беше изключително важно – Плановете за възстановяване и устойчивост, механизмите за справедлив преход“, обобщи Петър Витанов, Прогресивен алианс на социалисти и демократи.

„Не позволихме крайни идеи да вгорчат живота на българските граждани – и в темата „Македония“, и в темата с транспорта, и в темата „Шенген“, открои Ангел Джамбазки от Групата на европейските консерватори и реформисти.

В какво обаче Европа и в частност България не успяха?

„За огромно съжаление – провалът по усвояване на европейските средства“, заяви Андрей Ковачев.

„Европа обаче остана длъжник на България по отношение на Шенген. Аз не приемам да сме полудържава“, смята Илхан Кючук.

„Може би заради геополитическите промени, Европа сякаш губи своето място на глобален лидер“, каза Петър Витанов.

„В тези 5 години владееха доста нерационални политически идеи, неразумни. И по темата за нелегална миграция, и по темата „Зелени политики“, заяви Ангел Джамбазки.

До изборите, които ще решат накъде ще върви Европа, остават 47 дни.