Президентът Румен Радев и премиерът Кирил Петков с остри реакции към Москва заради позиция на руското външно министерство. В нея Руската федерация обяви, че иска НАТО да се изтегли от България и Румъния.  

Напрежението избухна след като Москва разпространи писмен отговор на своята позиция в преговорите с НАТО и Запада. Въпросът беше: „Какво означава за България и Румъния искането на Русия,  НАТО да се върне към конфигурацията от 1997 г. – излизане от НАТО, премахване на американските бази или нещо друго?

Отговорът: „Става въпрос за изтегляне на чуждестранните сили, техника и въоръжение, и други стъпки, с цел връщане към конфигурацията от 1997 г., на територията на страни, които не са членове на НАТО към посочената дата. Към тях спадат България и Румъния.“

Какво означава искането на Москва за връщане на конфигурацията в Европа от 1997 г.

На картата в по-тъмен цвят се вижда как изглежда Северноатлантическият съюз към 27 май 1997 г, когато е подписан Основополагащ договор за отношенията, сътрудничеството и сигурността между Русия и военния пакт.


В отговора на Москва става ясно, че иска изтегляне на чужди военни и техника от държавите членки на НАТО в по-светъл цвят, които се присъединяват към Алианса от 1999 г. Това са общо 14 държави в Европа.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!