Президентът Румен Радев и премиерът Кирил Петков с остри реакции към Москва заради позиция на руското външно министерство. В нея Руската федерация обяви, че иска НАТО да се изтегли от България и Румъния. 

Президентът Румен Радев обяви, че не приемаме ултиматуми и такова искане е неприемливо и безпредметно.  Опозицията веднага поиска изслушване на премиера Кирил Петков в парламента. 

Напрежението избухна след като Москва разпространи писмен отговор на своята позиция в преговорите с НАТО и Запада. Въпросът беше: „Какво означава за България и Румъния искането на Русия,  НАТО да се върне към конфигурацията от 1997 г. – излизане от НАТО, премахване на американските бази или нещо друго?

Снимка: btvnovinite.bg

Отговорът: „Става въпрос за изтегляне на чуждестранните сили, техника и въоръжение, и други стъпки, с цел връщане към конфигурацията от 1997 г., на територията на страни, които не са членове на НАТО към посочената дата. Към тях спадат България и Румъния.“

Реакцията на президента

Президентът Румен Радев е категоричен, че страната ни не приема ултимативни искания от когото и да било. Държавният глава определи като неприемливо и безпредметно настояването на Русия за изтегляне на силите на НАТО от България.

Снимка: btvnovinite.bg

В позицията на държавния глава се уточнява, че в страната ни няма постоянно базирани съюзнически контингенти и бойна техника:

Суверенното решение за подобно постоянно присъствие или временно разгръщане принадлежи на България, в съответствие със съюзните ни ангажименти. Страната ни не приема ултимативни искания от когото и да било“.

 Реакцията на МВнР

От външното ни министерство посочват, че националните територии и въоръжените сили на страните членки са територии на Алианса и сили на НАТО. А това е заложено във Вашингтонския договор, който всички страни членки, включително и България, са ратифицирали. 

Дипломацията ни призова Руската федерация да уважава избора на страната ни да бъде член на НАТО от 2004г. насам:

Призоваваме Руската федерация да остане ангажирана в конструктивен диалог със страните - членки на НАТО в Съвета НАТО-Русия, насочен към бъдещето на една по-единна и по-сигурна Европа, основаваща се на върховенство на правото и стриктно прилагане на поетите международноправни ангажименти“.

В позицията се казва още, че настоящата криза в архитектурата за сигурност в Европа, както и кризата в и около Украйна, следва да бъдат разрешени с дипломатически средства и по пътя на диалога.

Реакцията на военното министерство 

От министерството на обраната заявиха, че
ако Руската федерация има притеснения за собствената си сигурност, които имат отношение към България, те следва да бъдат представени включително и на двустранно ниво. Според тях ултимативният подход е неконструктивен и би довел до последваща ескалация, от която никой в крайна сметка няма интерес.

До този момент не получихме информация дали посланикът на Русия у нас ще бъде извикана в министерството за обяснения. Отправихме въпросите си и към дипломатическата мисия на Руската федарация у нас, но засега нямаме коментар.

Реакцията на парламента

Въпреки че темата не беше в дневния ред на Народното събрание, по настояване на опозицията премиерът Кирил Петков дойде спешно в парламента, за да официализира българската позиция по темата.

Снимка: btvnovinite.bg

Той обяви, че България е суверенна държава, която е направила своя стратегически избор в международен аспект отдавна. Позицията на премиера срещна пълна подкрепа от управляващите партии и частична от опозицията.

На финала на изслушването ГЕРБ поискаха още конкретика, което разгневи залата. ДПС, БСП и ИТН запазиха мълчание по темата.

Позицията на САЩ 

САЩ обявиха позицията си за ултиматума на Русия към НАТО след запитване на bTV до посолството на им в България. 

„НАТО е отбранителен съюз. Суверенните нации имат правото да избират своите собствени съюзи и да вземат самостоятелни решения за своята сигурност. Съюзниците в НАТО заявиха това достатъчно ясно на Русия по време на заседанието на Съвета Русия-НАТО миналата седмица“, се казва от говорителя на Държавния департамент Нед Прайс.

 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!