Трети ден Суецкият канал остава блокиран заради заседналия контейнеровоз “Евър Гивън”. Въпреки помощта на няколко влекача с голяма мощност, тежка техника на сушата и участието на международни екипи, прогрес още няма. Дневните загуби заради блокадата се оценяват на около 9,5 млрд. долара или около 400 млн. долара на час - истински куршум за световната търговия.

Преди да навлезе в Суецкия канал, да попадне на лошо време и да заседне между двата бряга, корабът следва необичаен курс. 

Снимка: Reuters

Международната компания за анализи, информация и решения “Весъл Файндър” публикува видео симулация с движението на контейнеровоза, което, след няколко завъртания, ясно очертава (ако простите курсива) гигантски полов орган.

Към момент не е ясно дали става дума за случайност, или е в ход преднамерена провокация в особено големи размери. Най-вероятно капитанът на кораба след края на сложната операция дълго време няма да може да мисли за курорт.

Снимка: Reuters

Начело на един от отделите в компанията е и българинът Михаил Митев. Пред “Вайс” той беше категоричен - курсът е този: “Няма място за конспирации или фалшиви данни.”

Интернет не се впечатли

“Около 10 процента от световната търговия спря за 2 дни, защото търговски кораб нарисува голям п*нис в Червено море, след това заседна в Суецкия канал”, пише един от потребителите в “Туитър”. 

“Наречете ме поддръжник на конспирациите, но няма как заседналият кораб в Суецкия канал да е нарисувал голям п*нис и дупе “по погрешка”, твърди друг. 

“За всички, които твърдят, че размерът няма значение…”, коментират иронично трети.