Повече ученици и млади хора дадоха своя вот на тези парламентарните избори в Германия. Колко е трудно да вземаш решения като канцлер? Интересът на младите към политика провокира и едно телевизионно предаване – „Галилео” на Pro7.

„Искахме да покажем и колко е трудно да се взимат решения, защото винаги има поне две страни”, посочва зам.-главният редактор Фредерик Фихтнер.

Предаването е интерактивно и провокира зрителя. Той определя какво решение да взема "Меркел" и така вижда до какъв сценарий води изборът му. Например, преговори с Италия, която има нужда от финансова подкрепа или военен конфликт, в който въпросът е дали страната да се включи. Или пък афера с министър, заради която трябва да се вземе решение дали да бъде спасен или уволнен.

За екипа едно от най-големите предизвикателства е да намерят двойник на Меркел. Накрая откриват полякинята Урсула Ванчеки.

Най-голям успех предаването има сред младата аудитория. Преди изборите за парламент излезе и  втора част. Сценарият се развиваше според избор на позициите на основните претенденти.

„Това е и като социологическо проучване: Моите идеи къде най-много пасват. Така зрителят научава нещо за себе си, но и за предизборните програми на партиите. По този начин чрез играта ние правим едно политическо образование, което е забавно и доставя удоволствие”, коментира Фихтнер.

За пътя на Германия след парламентарния вот гледайте bTV Репортерите тази вечер веднага след Новините в 19