Британският министър-председател Дейвид Камерън каза днес, че въпросът за независимостта на Шотландия е уреден за поколениe напред или "може би до живот", след като по думите му шотландците недвусмислено са гласували за оставане в Обединеното кралство. Сега обаче пред правителството в Лондон стои тежката задача да изпълни направените обещания към шотландците.

По думите на премиера това ще се случи едва при следващия парламент, който трябва да встъпи в длъжност през 2015 г. Той уточни, че до ноември ще бъдат подготвени предложения за прехвърляне на правомощия на Шотландия, а до януари в парламента ще бъдат внесени съответните законопроекти.

Камерън заяви, че резултатът от референдума подготвя почвата за ново балансирано конституционно решение за цяла Великобритания, включително Англия. "Дебатите са уредени за поколение напред... не може да има спорове, повторения. Ние чухме установената воля на шотландците", каза той.

"Също както Шотландия ще гласува отделно в шотландския парламент по своите въпроси за данъците, бюджета и социалната политика, така и Англия, а също Уелс и Северна Ирландия би трябвало да могат да гласуват по тези въпроси", заяви Камерън. "А всичко това трябва да стане в тандем с решението за Шотландия и със същото темпо", добави той.

Обещанията към шотландците

Седмици преди референдума лидерите на трите основни партии в парламента в Лондон - консерватори, либералдемократи и лейбъристи, обещаваха различни блага на шотландците, ако предпочетат да запазят съюза.

Основното обещание сред тях беше предоставянето на разширени правомощия на шотландския парламент, особено във фискалната област, разходите и финансирането на основни обществени услуги, като здравеопазването. Представители на трите партии в региона направиха и свои собствени предложения за това как да се увеличи властта.

Лейбъристите подкрепиха увеличаването на правомощията на Единбург за определянето на данъчните ставки и контрола върху някои социални помощи и придобивки. Те заявиха, че депутатите в местния парламент трябва да имат право да променят данъците с до 15 процентни пункта, което да им даде възможност да възстановят 50-процентния данък за най-богатите. Досега шотландският парламент имаше правото да променя данъка с до 10%.

Консерваторите пък поискаха регионът да получи пълния контрол върху данък общ доход. Ако се осъществи, планът за данъка би позволил на шотландския парламент да разполага самостоятелно с 40% от разходната част на бюджета.

Според консерваторите би могло част от постъпленията от ДДС също да се контролират от шотландския парламент. Те предложиха и създаването на нова и независима фискална комисия, която да изработва прогнози за шотландската икономика.

Подобно на либералите, торите също казаха, че шотландският парламент трябва да поеме отговорността за социалните помощи, които са свързани с помощите за жилище и за придружител на хора в неравностойно положение.

Според вижданията на либералдемократите за самоуправление шотландският парламент ще може да увеличава и изразходва по-голяма част от своите данъци и ще взима заеми при свои собствени условия. Според тях формулата, която регулира размера на публичните разходи за Северна Ирландия, Шотландия и Уелс, трябва да бъде заменена от споразумения, базирани на нуждите на региона.

Осъществяването на тези обещания ще зависи от парламентарните избори през 2015 г. и това кой ще дойде на власт.

Междувременно, половин година преди планирания референдум за независимост, правителството на Дейвид Камерън замрази акциза върху шотландското уиски като подарък за Шотландия.