Шотландия остава част от Обединеното кралство. Това беше потвърдено от първия премиер на областта Алекс Салмънд, както и от водяча на кампанията за запазването на съюза Алистър Дарлинг. Към 10. 30 часа българско време всички бюлетини бяха преброени, като в 32-те области подръжниците на съюза са 55,3% срещу 44,7% за тези, поискали независимост.

Отчетена е много висока избирателна активност, като около 84,1% от имащите право на глас са отишли пред урните.

Всички 32 области се очаква да обявяват резултатите си след 8.30 часа сутринта българско време. Към 5.30 часа българско време букмейкърите в страната на залаганията обаче бяха спрели да приемат залози в полза на "Не" (оставане в съюза), което беше първият знак, че това е по-вероятният изход от референдума.

След като беше обявено, че и в Единбург преобладават противниците на отделянето (61.1%), наблюдателите коментираха, че резултатът от референдума може да се нарече сигурен.

Малко след 8.00 часа българско време шотландският първи министър Алекс Салмъд обяви, че мнозинството шотландци са казали "Не" на референдума. Той благодари на 1.6 милиона гласоподаватели, които са гласували за независимостта.

"Шотландия реши на този етап да не става независима страна", каза той и подчерта, че приема това решение и призовава всички хора в Шотландия да го приемат.

Заместникът на първия министър на Шотландия Никола Стърджън заяви, че са били отправени много силни послания към политиците на референдума и те трябва да бъдат чути. Тя подчерта, че ще бъде много разочарована, ако шотландците отхвърлят референдума.

Британският премиер Дейвид Камерън написа в порфила си в Twitter, че е говорил с Алистър Дарлинг, който водеша кампанията "Не", като го е поздравил за "добре водената кампания".

Лондон обеща на Шотландия повече правомощия, ако остане част от Обединеното кралство. Очаква се шотландските политици да се възползват от тези обещания и да си поискат повече права, ако референдумът действително бъде неуспешен.

В много райони избирателната активност е достигнала 90%. Избирателната активност в най-големия шотландски град Глазгоу е била около 87%, в Единбург- 89,6%, в четвъртия по-големина град Дънди - 90%.

Глазгоу и Дънди са градовете с най-голяма подкрепа за националистите. Жителите и на двата града гласуваха за отцепването от Великобритания.

Абърдийн гласува срещу независимостта с 84 094 гласа (58,6%), сравнено с 59 390 гласа в подкрепа (41,4%). Ангъс също е казал „Не” с 56,3% преднина. Сред противниците на отделянето са и Дъмфрис и Галоуей също се нареждат сред противниците на отцепването на Шотландия.

Голяма част от шотландците не са си лягали тази нощ, като и пъбовете останаха отворени.

Реакции след обявяването на резултатите

Британският вицепремиер Ник Клег заяви, че иска коалиционното правителство да даде нови правомощия на Шотландия, като каза, че гласуването на шотландците против независимостта е сигнал за по-широка конституционна реформа в цяла Великобритания, съобщи "Ройтерс".

"Напълно съм доволен, че шотландците взеха това изключително важно решение за запазване на нашето семейство от нации за бъдещите поколения", каза Клег. "Сега трябва да предоставим навреме и в пълна степен радикалния пакет от нови правомощия, които да бъдат дадени на Шотландия. Този референдум бележи не само нова страница за Шотландия в Обединеното кралство, но и по-широка конституционна реформа в съюза", заяви той.

Британският премиер Дейвид Камерън призова за единство, след като Шотландия отхвърли независимостта на историческия референдум. „Сега е времето Великобритания да бъде единна и да продължи напред”, каза той в свое изявление от "Даунинг стрийт".

Премиерът посочи, че с убедителния резултат на референдума въпросът за отделянето на Шотландия от кралството се решава за следващите десетилетия. Едновременно с това той обеща повече правомощия за следващия шотландския парламент, както и такива за Англия, Уелс и Северна Ирландия.

"Приветствам решението на шотландския народ да запази единството на Обединеното кралство. Този резултат е добър за обединена, отворен и по-силна Европа, зад която стои Европейската комисия”, заяви нейният председател Жозе Мануел Барозу.

Междувременно Лондонската фондова борса регистрира ръст в откриването на днешната търговска сесия, след като Шотландия гласува на историческия референдум да остане в Обединеното кралство. Основният измерител на Лондонската фондова борса, индексът FTSE 100, отбеляза скок с 0,75% до 6,870.41 пункта.