Най-големият военен сблъсък в света за последните три десетилетия – това би представлявала войната между Русия и Украйна. Ако конфликтът се разгърне с пълна сила, едни срещу други ще застанат над половин милион войници със стотици бойни единици във въздуха, на земята и в морето. За последен път толкова големи армии воюваха по време на операция „Пустинна буря“ в Ирак през 1991 г.

С какво разполагат Киев и Москва? На базата на публично известната информация, bTV събра данни за възможностите на двете армии.

Снимка: Reuters

Русия изпрати по границата си с Украйна около 100 хиляди войници, но разполага с още 800 хиляди и цели два милиона резервисти, които са били на активна служба през последните 5 години.

Снимка: Reuters

Украйна има армия от 209 хиляди души и може да мобилизира още около 900 хиляди човека, според оценките на експерти.

Голяма част от личния състав в пограничните райони има опит от сраженията със сепаратистите през последните години.

Снимка: Reuters

5 към 1 – такова е съотношението при танковете между Русия и Украйна. Москва може да разчита на 12 420, а Киев – на едва 2596 машини.

Има и голяма разлика в способностите. Основният боен танк на украинската армия е доста старият Т-64, който датира още от 60-те години. И той, и по-новите Т-72 и Т-80 се модернизират с по-нова електроника и защити, но си остават наследство от съветските времена. По-малко от 150 са бройките от най-новия чисто украински танк Т-84.

Снимка: Reuters

Срещу тях има Русия има близо 400 бройки от най-модерния си танк Т-90 и хиляди подобрени версии на съветските модели.

Снимка: Reuters

Украйна разчита да ги спре с американските противотанкови ракети „Джавелин“ и турските бойни безпилотни самолети „Байрактар“. Въоръжените с ракети дронове бяха използвани от Азербайджан срещу Армения в Нагорни Карабах преди две години, като показаха изключителна ефективност на места, където няма достатъчна защита за вражеските танкове и артилерия.

Снимка: Reuters

В сегашния случай, обаче, руските сили се очаква да имат добро прикритие. И те, и украинските им противници ще разчитат предимно на зенитни ракети, разработени по времето на Съветския съюз и модернизирани през последните години в местните военни заводи.

Снимка: Reuters

Във въздуха, обаче, Украйна е много далеч от паритет с Русия. С по-малко от 100 съвременни изтребителя и ударни самолети и малко над 30 щурмови вертолета, бившата съветска република трудно ще опази небето над територията си – даже и по-малко от една трета от 2000-те руски бойни самолета и вертолета да участват в конфликта.

Снимка: Reuters

Освен това, Москва може да разчита на екипажи, които са натрупали значителен боен опит в Сирия.

Снимка: Reuters

След загубата на Крим, украинските военноморски сили са в сложно положение в Черно море. Те разполагат само с една фрегата, ракетен катер и няколко десантни и патрулни кораби.

Снимка: Reuters

Срещу това Черноморският флот на Руската федерация има ракетоносен кръстосвач, 6 фрегати с тежко въоръжение и 10 корвети. Под водата пък действат 7 дизелови подводници. 10 плавателни съда могат да се използват за стоварване на морски десант.

Количествата на бойната техника, естествено, са само част от уравнението. Мотивацията на военните от двете страни може да наклони везните в неочаквана посока.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!